DERMOANAPLASIS

Home Θεραπείες προσώπου Αλωπεκία / Τριχόπτωση

Αλωπεκία / Τριχόπτωση

Αλωπεκία - Τριχόπτωση

Η εμφάνιση της αλωπεκίας μπορεί να οφείλεται σε ποικίλα αίτια. Μερικά από τα αίτια περιλαμβάνουν την επίδραση ορµονών στα τριχοθυλάκια σε άτοµα µε γενετική προδιάθεση, διάφορες λοιμώξεις καθώς και αυτοάνοσα νοσήματα. Επιπρόσθετα, το έντονο ψυχολογικό άγχος, η ανεπάρκεια σιδήρου, ο τρόπος ζωής και η διατροφή είναι μερικά ακόµη αίτια. Συχνά η χορήγηση φαρμάκων, όπως στην περίπτωση της χημειοθεραπείας, μπορεί να οδηγήσει στην απόπτωση των τριχών.

Ποια είναι η πορεία και ποια η θεραπεία της τριχόπτωσης;

Στόχος της θεραπείας είναι η πλήρης επανέκφυση των τριχών. Στο Dermoanaplasis συνιστάται τριχοριζόγραμμα στους ασθενείς με τριχόπτωση για την καλύτερη παρακολούθηση ή ένα γενετικό τεστ. Στο ιατρείο μας εφαρμόζεται τριχοριζόγραμμα για την πιο αποτελεσματική και γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματος. Η δερματολόγος θα σας δώσει τα κατάλληλα σκευάσματα προκειμένου να επισπεύσει αυτή την διαδικασία.

Τι είναι το τριχοριζόγραμμα και τι δείχνει;

Το τριχοριζόγραμμα ανήκει στις μη επεμβατικές μεθόδους διάγνωσης αλωπεκίας και αποτελεί μια σημαντική εξέταση στη διαφοροδιαγνωστική προσέγγιση των μη ουλωτικών μορφών αλωπεκίας.

Επιτρέπει την παρατήρηση της μορφολογίας των τριχικών ριζών, αλλά και του στελέχους της τρίχας. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ασφαλέστερη εκτίμηση της πορείας του ασθενούς και καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Το τριχοριζόγραμμα μάς δείχνει ακριβώς τα ποσοστά των τριχών που βρίσκονται στην αναγενή, την καταγενή και την τελογενή φάση, την πυκνότητα τους αλλά και τις τρίχες που είναι δυστροφικές.

Τι είναι η γυροειδής αλωπεκία;

Η γυροειδής αλωπεκία µε τις χαρακτηριστικές αποψιλωτικές πλάκες (στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος) εµφανίζεται κατά κανόνα απότοµα, χωρίς εξωγενείς αιτίες. Σύµφωνα µε τη βιβλιογραφία πρόκειται για αυτοάνοσο νόσηµα, όπου το ανοσοποιητικό σύστηµα επιτίθεται στα κύτταρα των τριχοθυλακίων. Η γυροειδής αλωπεκία µπορεί να εµφανιστεί σε κάθε ηλικία και η εµφάνιση της να επαναλαµβάνεται συχνά στην ίδια οικογένεια, συχνότερα πριν από το 30ο έτος ηλικίας.

Το ακριβές αίτιο της γυροειδούς αλωπεκίας δεν είναι γνωστό. Οι ορμονικές διαταραχές, η χορήγηση ισχυρών φαρμάκων και άλλων παρόμοιων ουσιών (π.χ σε περίπτωση χημειοθεραπείας) λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη διάγνωση. Η φαλάκρα ή η αλωπεκία στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος δεν σχετίζεται συνήθως με ψυχολογικά αίτια.

Τι είναι η διάχυτη αλωπεκία;

Πρόκειται για τη μορφή τριχόπτωσης, κατά την οποία παρατηρείται ελάττωση της πυκνότητας της τριχοφυΐας, σε όλη την έκταση του τριχωτού της κεφαλής, η οποία οφείλεται σε αλλαγές στον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας. Τα µαλλιά που βρίσκονται στην πλειονότητα τους σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, στη φάση της αναγέννησης, οδηγούνται πρόωρα στη φάση της απόπτωσης, υπό την επίδραση κάποιου βλαπτικού παράγοντα. Η διάχυτη αλωπεκία µπορεί να οφείλεται σε ένα μεγάλο αριθµό παραγόντων που προκαλούν είτε σωµατικό είτε ψυχολογικό στρες στον οργανισµό, σε συστηµατικές ασθένειες ή σε εξωγενείς (φαρµακευτικούς συνήθως) παράγοντες.

Γενετική Βιοτεχνολογία του τεστ DNA

Η όλη διαδικασία ξεκινάει µε ένα μικρό δείγµα σιέλου. Το τεχνικό προσωπικό του εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας θα χρησιμοποιήσει µια σειρά αντιδράσεων για την εξαγωγή του DNA από τα κύτταρα του σιέλου.

Η διαδικασία του γενετικού τεστ

Αµέσως µετά την εξαγωγή του DNA από τα κύτταρα του σιέλου, ακολουθείται µία σειρά εργαστηριακών διεργασιών για τον καθαρισµό του, ώστε να διαχωριστεί το DNA από τα υπόλοιπα συστατικά των κυττάρων. Μόλις το καθαρό DNA αποκτηθεί, ξεκινάει η φάση του πολλαπλασιασµού, που αποσκοπεί στη δηµιουργία αντιγράφων του DNA (αυτό µας επιτρέπει να έχουµε περισσότερα µόρια DNA για την εκτέλεση της ανάλυσης). Στη συνέχεια, αυτό το πολλαπλασιασµένο DNA αναλύεται χάρη στις αποκλειστικές µικροσυστοιχίες DNA (DNA microarrays ή DNA chips) που µας επιτρέπουν να καθορίσουµε τα γονίδια του δείγµατος. Στη συγκεκριµένη περίπτωση, το DNA chip έχει σχεδιαστεί για να καθορίσει τα γονίδια που περιέχουν πληροφορίες σχετικά µε την αλωπεκία.

Τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία

Το εργαστήριο είναι πιστοποιημένο σύµφωνα µε το διεθνές πρότυπο ISO 9001. Λειτουργεί κατά τρόπο συµβατό µε τις αρχές της ορθής εργαστηριακής πρακτικής (GLP). Διαθέτει µακρά εµπειρία στον τοµέα της γενετικής, για χρονικό διάστηµα άνω των 6 ετών, στο οποίο έχουν πραγµατοποιηθεί περισσότερα από 30.000 τεστ µε απόλυτη επιτυχία. Η τεχνολογία γονοτύπησης που χρησιµοποιείται είναι η TaqMan OpenArray Real-Time PCR της Applied Biosystems, η οποία στηρίζεται στην υβριδοποίηση του DNA µε ανιχνευτές που φέρουν στο 5ο άκρο του ολιγονουκλεοτιδίου ένα φθοριοφόρο µόριο και στο 3ο άκρο ένα µόριο παρεµπόδισης φθορισµού. Μέσω της TaqMan Genotyping Assays χρησιµοποιούνται δύο ανιχνευτές MGB (minor goove binder probes) ειδικοί για τα αλληλόµορφα και δύο εκκινητές PCR µε αποτέλεσµα να παρέχονται υψηλής ακρίβειας γονότυποι. Η τεχνολογία OpenArray χρησιµοποιεί ειδικές νανοπλάκες που επιτρέπουν την ταυτόχρονη πραγµατοποίηση έως 3.072 αντιδράσεων. Αυτό διευκολύνει την εκτέλεση πολλαπλών επαναλήψεων για κάθε τεστ, βελτιώνοντας µε αυτόν τον τρόπο την αξιοπιστία και την ταχύτητα των αποτελεσµάτων. Συνδυάζοντας τις δύο τεχνολογίες, TaqMan® και OpenArray µπορούµε να παρέχουµε υψηλής ποιότητας γονοτύπηση (προσδιορισµός των αλληλόµορφων γονιδίων) µε ταχύ, ασφαλή και εξαιρετικά αξιόπιστο τρόπο (99,9%) από πολύ µικρά δείγµατα DNA.

Γιατί να μας επιλέξετε

Το ιατρείο μας

Το δερματολογικό κέντρο DERMOANAPLASIS είναι ένα σύγχρονο δερματολογικό ιατρείο, άρτια εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα διαγνωστικά συστήματα και τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα κοσμητικής δερματολογίας.

Ασφάλεια και Αξιοπιστία

Στις εγκαταστάσεις μας πραγματοποιούνται όλες οι εφαρμογές της Κλινικής και της Αισθητικής Δερματολογίας από εξειδικευμένο προσωπικό με πολυετή εμπειρία στον χώρο. Στόχος μας είναι η παροχή σύγχρονων, επιστημονικά τεκμηριωμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών.

Σχέσεις εμπιστοσύνης

Για εμάς κάθε άτομο είναι μοναδικό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εμπειρίες και προσδοκίες. Μαζί συναποφασίζουμε και οικοδομούμε το πλάνο των θεραπειών που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες και τις δυνατότητές του.