DERMOANAPLASIS

Σπίλοι

Σπίλοι

Οι σπίλοι (γνωστοί ως ελιές) αποτελούν την κλινική εκδήλωση καλοήθους πολλαπλασιασμού κυττάρων που βρίσκονται φυσιολογικά στο δέρμα. Οι σπίλοι υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους. Κάποιοι σπίλοι παρουσιάζονται από τη γέννηση (συγγενείς σπίλοι), ενώ κάποιοι άλλοι αναπτύσσονται τις πρώτες δεκαετίες της ζωής (επίκτητοι σπίλοι). Οι σπίλοι μπορούν να εμφανισθούν οπουδήποτε στο ανθρώπινο σώμα, ωστόσο είναι πιο συχνοί στα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία. Η εξέταση σπίλων συνιστάται να γίνεται μία φορά το χρόνο για τυχόν αλλαγές στη μορφολογία τους. Η δερματολόγος μας είναι η πλέον αρμόδια να αποφανθεί αν ένας σπίλος είναι καλοήθης ή ύποπτος και να κρίνει αν ο σπίλος χρειάζεται απλά μια παρακολούθηση ή αν πρέπει να αφαιρεθεί και πώς.

Πότε είναι ύποπτοι οι σπίλοι;

Ο λόγος που έχουν τόσο μεγάλη σημασία οι σπίλοι είναι το γεγονός ότι ενίοτε αποτελούν το υπόστρωμα πάνω στο οποίο αναπτύσσεται κακόηθες μελάνωμα, ο πλέον επιθετικός κακοήθης όγκος του δέρματος.

Για να αξιολογήσουμε το βαθμό επικινδυνότητας ενός σπίλου λαμβάνουμε υπόψη μας τα εξής:

  • (Asymmetry- ασυμμετρία): σπίλοι που το μισό της βλάβης είναι διαφορετικό από το άλλο μισό, είναι δυνητικά πιο επικίνδυνοι να εμφανίσουν κακοήθη εξαλλαγή.
  • (Borders- όρια): σπίλοι που τα όρια της βλάβης δεν είναι ομοιόμορφα αλλά ακανόνιστα, δαντελωτά ή οδοντωτά χρήζουν περαιτέρω προσοχής.
  • C (Color- χρώμα): σπίλοι, οι οποίοι δεν έχουν ομοιογενή κατανομή χρώματος, αλλά στους οποίους συνυπάρχουν διάφορα χρώματα, όπως κόκκινο, ροζ, καστανό, μπλε και μαύρο χρειάζονται μια συστηματική παρακολούθηση.
  • D (Diameter- διάμετρος): σπίλοι, των οποίων η διάμετρος ξεπερνά τα 6mm, είναι περισσότερο πιθανόν να υποστούν κακοήθη εξαλλαγή.
  • E (Elevation/Evolution- ανύψωση/εξέλιξη): εάν ένας σπίλος παρουσιάσει μια οποιαδήποτε αλλαγή από την αρχική του μορφολογία, εάν ο σπίλος μεγαλώνει, εάν ο σπίλος εμφανίζει κνησμό, πόνο ή οίδημα, εάν η βλάβη είναι παράξενη στην αφή ή παρουσιάζει αλλαγή στο χρώμα της (αποχρωματισμό ή υπέρχρωση), εάν ο σπίλος αιμορραγεί ή αν παρουσιάζει αλλαγή αισθητικότητας, κρίνεται επιτακτική και άμεση η επίσκεψη σε δερματολόγο.

Πώς γίνεται η διάγνωση σπίλων;

α. Δερματοσκόπηση
Η δερματοσκόπηση των σπίλων είναι μία διαγνωστική μη επεμβατική απεικονιστική τεχνική που γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου, του δερματοσκοπίου. Το εφαρμόζουμε επάνω στους σπίλους χρησιμοποιώντας κάποια ειδικά έλαια ή γέλη ή νερό και διακρίνουμε μορφολογικά χαρακτηριστικά της δομής και του χρώματος των αλλοιώσεων που δεν είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού, μεγεθύνοντας τόσο -όσο είναι δυνατόν- με σκοπό την ανίχνευση κάποιας κακοήθειας.

β. Χαρτογράφηση
Η χαρτογράφηση σπίλων μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε την εξέλιξη των σπίλων και των μελαγχρωματικών αλλοιώσεων σε βάθος χρόνου. Η χαρτογράφηση των σπίλων αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. Πρόκειται για καταγραφή των σπίλων του σώματος με τη χρήση ψηφιακής φωτογράφησης, ανάλυσης και αποθήκευσης των δερματοσκοπικών εικόνων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού και σύγκριση με τις παλαιότερες εικόνες σε επόμενο έλεγχο.

γ. Βιοψία
Κάθε ύποπτος για κακοήθεια σπίλος που εξαιρείται πρέπει να αποστέλλεται για βιοψία προκειμένου να εκτιμηθεί η ιστολογική του εικόνα με ακρίβεια και να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άτυπα κύτταρα και αν αυτός έχει εξαιρεθεί επί υγειών ορίων.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Ο ενδεδειγμένος τρόπος αφαίρεσης του εκάστοτε σπίλου θα πρέπει να αποφασιστεί κατόπιν συζητήσεως με τη δερματολόγο. Το σημάδι που θα μείνει μετά την αφαίρεση του σπίλου εξαρτάται από το μέγεθός του, τον τρόπο αφαίρεσής του και την επουλωτική ικανότητα του οργανισμού.

α. Αφαίρεση των σπίλων με laser
Ένας σπίλος μπορεί να αφαιρεθεί με αυτόν τον τρόπο μόνο εφόσον είναι απόλυτα βέβαιο ότι πρόκειται για καλοήθη βλάβη. Σε αυτή την περίπτωση η αφαίρεση με laser πλεονεκτεί, καθώς η βλάβη μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς να δημιουργηθεί ουλή. Ωστόσο, εάν υπάρχει η παραμικρή υποψία για κακοήθεια, ο σπίλος θα πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά με ατρακτοειδή εκτομή εξ’ ολοκλήρου επί υγιών ορίων και να αποστέλλεται για βιοψία. Η αφαίρεση σπίλων με laser είναι μεν πιο επιφανειακή, αλλά συνήθως δεν καταλείπει σημάδι.

β. Κατά εφαπτομένη αφαίρεση των σπίλων (Shave-excision)
Η κατά εφαπτομένη αφαίρεση σπίλων είναι ένας απλός και γρήγορος τρόπος αφαίρεσης σπίλου, όπου κατόπιν τοπικής αναισθησίας με διάλυμα ξυλοκαΐνης τέμνεται με λεπίδα το προεξέχον τμήμα του σπίλου. Αιμόσταση και συμπληρωματική αφαίρεση τυχόν υπολειμματικού τμήματος μπορεί να επιτευχθεί με laser CO2 ή με διαθερμία.

γ. Χειρουργική αφαίρεση των σπίλων
Όταν οι σπίλοι είναι επίπεδοι ή όταν υπάρχει η υποψία κακοήθειας συστήνεται η προληπτική χειρουργική εκτομή των σπίλων καθώς και των ορίων περιμετρικά αυτής ώστε το τεμάχιο να αποσταλεί για βιοψία.

Γιατί να μας επιλέξετε

Το ιατρείο μας

Το δερματολογικό κέντρο DERMOANAPLASIS είναι ένα σύγχρονο δερματολογικό ιατρείο, άρτια εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα διαγνωστικά συστήματα και τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα κοσμητικής δερματολογίας.

Ασφάλεια και Αξιοπιστία

Στις εγκαταστάσεις μας πραγματοποιούνται όλες οι εφαρμογές της Κλινικής και της Αισθητικής Δερματολογίας από εξειδικευμένο προσωπικό με πολυετή εμπειρία στον χώρο. Στόχος μας είναι η παροχή σύγχρονων, επιστημονικά τεκμηριωμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών.

Σχέσεις εμπιστοσύνης

Για εμάς κάθε άτομο είναι μοναδικό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εμπειρίες και προσδοκίες. Μαζί συναποφασίζουμε και οικοδομούμε το πλάνο των θεραπειών που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες και τις δυνατότητές του.