Ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση είναι μια χρόνια εξελισσόμενη λοίμωξη των νυχιών που μπορεί να προσβάλλει τόσο τα νύχια των ποδιών όσο και των χεριών. Στα πόδια εμφανίζεται συχνότερα λόγω της υγρασίας που αναπτύσσεται στο εσωτερικό των παπουτσιών. Τα νύχια εμφανίζονται πεπαχυσμένα, με ορατές δυσχρωμίες ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις υπάρχει αποκόλληση από το υποκείμενο υγιές δέρμα. Η ονυχομυκητίαση αποτελεί πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, με τη συχνότητα εμφάνισης να κυμαίνεται μεταξύ 2% και 13%. Πρόκειται για μια πάθηση που δεν υποχωρεί από μόνη της και οι υπάρχουσες διαθέσιμες συστηματικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές μόνο στο 35-76% των περιπτώσεων.


Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση ονυχομυκητιάσεων;

Τα ατοπικά άτομα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ονυχομυκητιάσεων, όπως επίσης ηλικιωμένα άτομα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, άτομα σε ανοσοκαταστολή και με κυκλοφοριακές διαταραχές. Για την ονυχομυκητίαση των ποδιών ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η χρήση κλειστών υποδημάτων, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι τραυματισμοί και η κακή υγιεινή.

 
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση ονυχομυκητιάσεων;


Συστήνεται η απομόνωση του παθογόνου μύκητα με ταυτόχρονη συνεκτίμηση της κλινικής εικόνας του νυχιού. Ο γιατρός συνήθως συνταγογραφεί τοπική ή και συστηματική θεραπεία με φλουκοναζόλη, ιτρακοναζόλη ή τερμπιναφίνη.

Η θεραπεία με laser επίσης μπορεί να είναι ασφαλής και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των ονυχομυκητιάσεων.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται τόσο η εγγύς υπέρυθρη ακτινοβολία των laser, με διάρκεια παλμών που δεν υπερβαίνει το ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, όσο και οι χαμηλές πυκνότητες ροής. Υπάρχουν αρκετές συσκευές laser που έχουν εγκριθεί για την «προσωρινή αύξηση του καθαρού νυχιού», το οποίο ορίζεται ως 3 χιλιοστά σταθερή ανάπτυξη του νέου νυχιού χωρίς βλάβες 6 μήνες μετά από την ολοκλήρωση της τελευταίας θεραπείας.

Η ακτινοβολία του laser διεισδύει μέσα στο νύχι και καθιστά τον μύκητα ανενεργό. Η θεραπεία είναι ανώδυνη, διαρκεί 15 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Συνήθως χρειάζονται 3 – 4 θεραπείες με το laser.

Μετά τη θεραπεία ο ασθενής παρατηρεί ότι ο μύκητας σταματάει την εξάπλωσή του και σιγά-σιγά απομακρύνεται καθώς μεγαλώνει το νύχι. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ασθενής δεν θα πρέπει να βιάζεται να απομακρύνει το μύκητα από το νύχι του κόβοντας το βαθιά καθώς αυτό συνήθως οδηγεί σε είσφρυση όνυχος.

 
Υπάρχουν μέτρα προφύλαξης;

Προτείνεται η διατήρηση της καλής υγιεινής των ποδιών καθώς και η καθημερινή χρήση πούδρας μικοναζόλης στα πόδια ή spray αντιμυκητιασικό στα υποδήματα.

Τα παλιά υποδήματα θα πρέπει να αντικαθίστανται, ενώ κατά την διενέργεια περιποίησης των νυχιών θα πρέπει να διασφαλίζεται η αποστείρωση των εργαλείων.

Back to TOP