Ψωρίαση

H ψωρίαση είναι μια χρονίως υποτροπιάζουσα κληρονομική, φλεγμονώδης συστηματική νόσος, η οποία εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στο δέρμα και τα εξαρτήματά του. Η ψωρίαση προσβάλει περίπου το 2% του πληθυσμού, και τα δύο φύλα με την ίδια συχνότητα και εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία.

 

Λεύκη

Η λεύκη είναι δερματική πάθηση, με την οποία περιοχές του δέρματος και των βλεννογόνων χάνουν σταδιακά τη φυσιολογική τους χρωστική και γίνονται λευκές. Είναι αυτοάνοση νόσος και εκδηλώνεται σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως τα χέρια, τα πόδια, τις μασχάλες, γύρω από το στόμα, τα μάτια και τα γεννητικά όργανα.

Έκζεμα

Το έκζεμα (δερματίτιδα) είναι μία από τις πιο συνήθεις δερματολογικές παθήσεις και αποτελεί μία φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος που μπορεί να προκληθεί από μία σειρά παραγόντων. Το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό. Τα συμπτώματα του εκζέματος είναι το οίδημα, η ερυθρότητα του δέρματος, ο κνησμός και η απολέπιση του δέρματος.

Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια φλεγμονώδη και γενετικώς προσδιορισμένη αυξημένη αντιδραστικότητα του δέρματος, η οποία χαρακτηρίζεται από κνησμό και έντονη ξηρότητα στο δέρμα.

Ακμή

Η ακμή είναι πολύ συχνή δερματοπάθεια, ιδίως στην εφηβεία. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αποτελεί για φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου και του κορμού.

Mυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές (ή μυρμηκιές) είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human PapillomaVirus-HPV). Ο εν λόγω ιός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται οι μυρμηγκιές, καλοήθη εξογκώματα δηλαδή με μορφή κουνουπιδιού.

Θηλώματα

Τα θηλώματα είναι καλοήθη ογκίδια του δέρματος. Πολλοί τα ονομάζουν κρεατοελιές και είναι μικρά, στρογγυλά, με μίσχο επάρματα της επιδερμίδας. Τα θηλώματα οφείλονται συνήθως στους ιούς HPV, δηλ. στους ιούς που προκαλούν τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα. Παρόλα αυτά τα θηλώματα δεν είναι εξίσου μεταδοτικά.

Καρκίνος του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα κακοήθες νεόπλασμα που αναπτύσσεται από τα κύτταρα της επιδερμίδας. Οφείλεται κυρίως στην υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με πιο επικίνδυνη την UVB. Υπάρχει όμως και κληρονομική προδιάθεση. Παρά το γεγονός ότι στο 80% των περιπτώσεων εμφανίζεται στο πρόσωπο, στα χέρια και στο λαιμό, δηλαδή σε σημεία που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
 

Μελάνωμα

Το μελάνωμα αποτελεί έναν επιθετικό καρκίνο του δέρματος, ο οποίος προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα της επιδερμίδας. Παρόλο που παλαιότερα θεωρούσαν το μελάνωμα έναν σπάνιο καρκίνο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται ολοένα και περισσότερα περιστατικά. Αποτελεί την έκτη πιο συχνή αιτία καρκίνου στις ΗΠΑ.

Ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση είναι μια χρόνια εξελισσόμενη λοίμωξη των νυχιών που μπορεί να προσβάλλει τόσο τα νύχια των ποδιών όσο και των χεριών. Στα πόδια εμφανίζεται συχνότερα λόγω της υγρασίας που αναπτύσσεται στο εσωτερικό των παπουτσιών.

Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία

H ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία ή φαλάκρα είναι από τις συχνότερες μορφές αλωπεκίας στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες. Ο όρος «ανδρογενετική αλωπεκία» χρησιμοποιείται όταν η αιτία της απώλειας μαλλιών είναι κληρονομική, δηλαδή έχει γενετική βάση. Για αυτό το λόγο χαρακτηρίζεται και ως «κληρονομική αλωπεκία» ή αλλιώς «γενετικώς προσδιορισμένη αλωπεκία». Σε αυτόν τον τύπο παρατηρείται µια υπερευαισθησία των τριχοθυλακίων στα ανδρογόνα.

Σπίλοι

Οι σπίλοι (γνωστοί ως ελιές) αποτελούν την κλινική εκδήλωση καλοήθους πολλαπλασιασμού κυττάρων που βρίσκονται φυσιολογικά στο δέρμα. Οι σπίλοι υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους. Κάποιοι σπίλοι παρουσιάζονται από τη γέννηση (συγγενείς σπίλοι), ενώ κάποιοι άλλοι αναπτύσσονται τις πρώτες δεκαετίες της ζωής (επίκτητοι σπίλοι).

Back to TOP