DERMOANAPLASIS

Λεύκη

Λεύκη

Η λεύκη είναι δερματική πάθηση, με την οποία περιοχές του δέρματος και των βλεννογόνων χάνουν σταδιακά τη φυσιολογική τους χρωστική και γίνονται λευκές. Είναι αυτοάνοση νόσος και εκδηλώνεται σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως τα χέρια, τα πόδια, τις μασχάλες, γύρω από το στόμα, τα μάτια και τα γεννητικά όργανα. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί και σε σημεία τραυματισμού του δέρματος από διάφορες αιτίες. Συνήθως, οι αχρωμικές κηλίδες αυξάνουν βαθμιαία σε μέγεθος, και οδηγούν σε σημαντικό αισθητικό πρόβλημα, ειδικά σε άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Στην εκδήλωση της λεύκης μπορεί να υπάρχει μια μορφή κληρονομικότητας. Σχετίζεται συχνά με παθήσεις του θυρεοειδούς και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

Διάγνωση της λεύκης

Η διάγνωση της λεύκης πραγματοποιείται τις πιο πολλές φορές από την κλινική εικόνα. Βιοψία είναι δυνατόν να χρειαστεί σε περίπτωση διαφορικής διάγνωσης από άλλες παθήσεις που προκαλούν υποχρωμίες, όπως η μεταφλεγμονώδης υπομελάγχρωση, η σπογγοειδής μυκητίαση και η ποικιλόχρους πιτυρίαση.

Θεραπεία της λεύκης

Τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα διαθέσιμων θεραπειών ποικίλλουν και δεν είναι δυνατόν να εγγυηθούν τον πλήρη επαναχρωματισμό της περιοχής. Η κάθε θεραπεία που πρόκειται να εφαρμοστεί θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το όφελος της θεραπείας σε σχέση με τις πιθανές παρενέργειες που έχει κάθε μια από αυτές. Η διέγερση των μελανινοκυττάρων και του επαναχρωματισμού του δέρματος είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί είτε από την τριχοσμηγματογόνο συσκευή, είτε από τα όρια της βλάβης, είτε από νησίδια μελάγχρωσης που υπάρχουν μέσα στην υπόχρωμη περιοχή.

  • Μη χειρουργικές θεραπείες
  • Φωτοθεραπεία με υπεριώδεις ακτίνες UVB, φωτόλουτρα (PUVA) – Μπορεί να οδηγήσει σε επαναχρωματισμό σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 70 % σε ασθενείς με πρόσφατη έναρξη της νόσου ή με εντοπισμένη νόσο.
  • Θεραπεία λεύκης με laser excimer: Είναι αποτελεσματικό σε σταθερές βλάβες μικρής έκτασης, οι οποίες καταλαμβάνουν ποσοστό μικρότερο του 30% της συνολικής επιφάνειας του σώματος. Μπορεί να συνδυαστεί με τοπική χρήση αναστολέων καλσινευρίνης ή με μικρής διάρκειας χορήγησης από του στόματος κορτικοστεροειδών.
  • Τοπικά κορτικοστεροειδή: Είναι η πιο συχνά εφαρμοσμένη θεραπεία με μέτρια αποτελεσματικότητα.
  • Τοπική χρήση αναστολέων καλσινευρίνης: Αποτελεί εναλλακτική αποτελεσματική θεραπεία ιδιαίτερα αν οι βλάβες εντοπίζονται στην κεφαλή και στο λαιμό. Μπορεί να συνδυαστεί με θεραπεία με laser ή nb-UVB.
  • Τοπική χρήση αναλόγων βιταμίνης D: Δρουν μέσω καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος και ιδιαίτερα μέσω δράσης στα λεμφοκύτταρα. Είναι εφικτό να συνδυαστεί με nb-UVB ή PUVA.
  • Συστηματικά κορτικοστεροειδή: Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η από του στόματος πρεδνιζολόνη.
  • Αποχρωματισμός του υγιούς δέρματος με μονοβενζυλαιθέρα της υδροκινόνης: Πραγματοποιείται στην περίπτωση που οι υγιείς περιοχές καταλαμβάνουν μικρή έκταση. Εδώ η θεραπεία συνίσταται στον αποχρωματισμό και του υγιούς δέρματος ώστε να υπάρχει ενιαίο χρώμα στο δέρμα. Συνιστάται σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.
  • Χειρουργικές θεραπείες

Χρησιμοποιούνται σε πολύ εντοπισμένες βλάβες και εφόσον έχει σταθεροποιηθεί η νόσος και δεν επεκτείνεται για τουλάχιστον 2 έτη. Η μονόπλευρη μορφή της λεύκης φαίνεται ότι είναι εκείνη, η οποία δείχνει τη μικρότερη πρόοδο και επομένως είναι η πιο κατάλληλη για χειρουργική αντιμετώπιση.

Χρήση τοπικών καλυπτικών κρεμών

Προληπτικά μέτρα πρέπει να λαμβάνονται για την αποφυγή τραυματισμών και συνεπώς την αποτροπή εμφάνισης νέων βλαβών.
Κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντηλιακού, τόσο για προστασία των λευκών περιοχών λόγω της έλλειψης μελανίνης, όσο και του φυσιολογικού δέρματος.

Γιατί να μας επιλέξετε

Το ιατρείο μας

Το δερματολογικό κέντρο DERMOANAPLASIS είναι ένα σύγχρονο δερματολογικό ιατρείο, άρτια εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα διαγνωστικά συστήματα και τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα κοσμητικής δερματολογίας.

Ασφάλεια και Αξιοπιστία

Στις εγκαταστάσεις μας πραγματοποιούνται όλες οι εφαρμογές της Κλινικής και της Αισθητικής Δερματολογίας από εξειδικευμένο προσωπικό με πολυετή εμπειρία στον χώρο. Στόχος μας είναι η παροχή σύγχρονων, επιστημονικά τεκμηριωμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών.

Σχέσεις εμπιστοσύνης

Για εμάς κάθε άτομο είναι μοναδικό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εμπειρίες και προσδοκίες. Μαζί συναποφασίζουμε και οικοδομούμε το πλάνο των θεραπειών που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες και τις δυνατότητές του.