DERMOANAPLASIS

Καρκίνος του δέρματος

Καρκίνος του δέρματος

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη δερματικού καρκίνου είναι ο τύπος του δέρματος και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και φακίδες, έχουν σπίλους (ελιές), εκτίθενται συχνά στον ήλιο, έχουν οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του δέρματος ή έχουν λάβει θεραπευτική αγωγή με ακτινοβολία, κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από δερματικό καρκίνο.

Τύποι καρκίνου του δέρματος

Ο πιο διαδεδομένος καρκίνος του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC). Πρόκειται για νεόπλασμα που προέρχεται από τα κύτταρα της βασικής στοιβάδας της επιδερμίδας. Κλινικά πρόκειται για ένα οζίδιο συνήθως ροδαλό ή μελαγχρωματικό που επιμένει. Άλλες φορές εξελκώνεται και μοιάζει με πληγή που δεν κλείνει εύκολα ή είναι επίπεδο δίνοντας την εικόνα ουλής. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αναπτύσσεται αργά και πολύ σπάνια δίνει μεταστάσεις. Πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί αμέσως μόλις διαγνωστεί διότι εάν η αφαίρεση του καθυστερήσει καταστρέφει τους ιστούς σε μεγάλο βάθος φτάνοντας συχνά μέχρι τα οστά. Σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση αυτού του τύπου καρκίνου είναι η χρόνια και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) του δέρματος είναι ένας κακοήθης όγκος που προέρχεται από τα κερατινοκύτταρα της επιδερμίδας ή των εξαρτημάτων του δέρματος. Αντίθετα με το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, έχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μεταστάσεων που ωστόσο οδηγεί στον θάνατο μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών. Εμφανίζεται σε περιοχές του δέρματος που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο και πιο συχνά στην άκρη της μύτης, στο μέτωπο, στο κάτω χείλος και στα χέρια. Μπορεί επίσης να εμφανισθεί σε περιοχές του δέρματος που είχαν καεί, είχαν εκτεθεί σε χημικές ουσίες ή είχαν ακτινοβοληθεί. Εμφανίζεται σαν ένα ερυθρό σκληρό οζίδιο ή εξέλκωση, ή σαν μια λεπιδώδης βλάβη που μπορεί να αιμορραγεί ή να σκεπάζεται από εφελκίδα.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να εμφανιστεί είτε πάνω σε υγιές δέρμα ή να προέλθει από μία ακτινική υπερκεράτωση που θεωρείται προκαρκινική κατάσταση. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δίνει μεταστάσεις στους επιχώριους (τοπικούς) λεμφαδένες και πιο σπάνια σε παραμελημένες περιπτώσεις σε απομακρυσμένα όργανα.

Θεραπεία καρκίνου του δέρματος

Η θεραπεία μικρών εντοπισμένων οζωδών βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων μπορεί να γίνει με κρυοθεραπεία, δηλαδή ψεκασμό τους με υγρό άζωτο. Μικρές βλάβες μπορεί να ανταποκριθούν σε τοπική θεραπεία με αντινεοπλασματικούς παράγοντες, όπως η κρέμα ιμικουιμόδης (aldara) ή 5 φθοριοουρακίλης. Πιο μεγάλα ογκίδια ή καρκινώματα που έχουν υποτροπιάσει θα πρέπει να αφαιρούνται πάντα χειρουργικά και να εξετάζονται στο μικροσκόπιο. Η χειρουργική μέθοδος με αφαίρεση των ογκιδίων σε υγιή όρια και η ιστολογική εξέταση είναι αυτή που συνιστάται και εφαρμόζεται πάντα στην κλινική μας. Η χειρουργική αφαίρεση είναι αυτή που θα οδηγήσει σε πλήρη ίαση και θα μειώσει δραματικά τον κίνδυνο υποτροπής. Σε μεγάλα ογκίδια που καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση μπορεί να χρειαστεί τοποθέτηση δερματικού μοσχεύματος στην περιοχή της εξαίρεσης της βλάβης.

Γιατί να μας επιλέξετε

Το ιατρείο μας

Το δερματολογικό κέντρο DERMOANAPLASIS είναι ένα σύγχρονο δερματολογικό ιατρείο, άρτια εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα διαγνωστικά συστήματα και τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα κοσμητικής δερματολογίας.

Ασφάλεια και Αξιοπιστία

Στις εγκαταστάσεις μας πραγματοποιούνται όλες οι εφαρμογές της Κλινικής και της Αισθητικής Δερματολογίας από εξειδικευμένο προσωπικό με πολυετή εμπειρία στον χώρο. Στόχος μας είναι η παροχή σύγχρονων, επιστημονικά τεκμηριωμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών.

Σχέσεις εμπιστοσύνης

Για εμάς κάθε άτομο είναι μοναδικό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εμπειρίες και προσδοκίες. Μαζί συναποφασίζουμε και οικοδομούμε το πλάνο των θεραπειών που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες και τις δυνατότητές του.