DERMOANAPLASIS

Ακμή

Ακμή

Η ακμή είναι πολύ συχνή δερματοπάθεια, ιδίως στην εφηβεία. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αποτελεί για φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου και του κορμού.

Ποιες είναι οι μορφές της ακμής;

Η ακμή εκδηλώνεται με φαγέσωρες, βλατιδοφλύκταινες ή οζίδια και κύστες.

Ποια η παθογένεια της ακμής;

Η ακμή προκύπτει από μια διαταραχή της κερατινοποιήσης των τριχικών θυλάκων κατά την οποία το κερατινώδες υλικό γίνεται πυκνότερο και αποφράσσει την έκκριση του σμήγματος. Η διαταραχή αυτή σε συνδυασμό με την επίδραση ορμονών (ανδρογόνων), καθώς και μικροβίων (propionibacteriumacnes), σε άτομα με κατάλληλο γενετικό υπόστρωμα, οδηγεί σε υπερπαραγωγή σμήγματος, άσηπτη φλεγμονή και σαν επακόλουθο απόφραξη του τριχικού θυλάκου με σμήγμα.

Από τι επηρεάζεται η ακμή;

Η ακμή συχνά επιδεινώνεται από το καθημερινό άγχος, καθώς και από ενδοκρινολογικές διαταραχές ή κατά την εμμηνορρυσία. Επίσης, ορισμένα φάρμακα, όπως η κορτιζόνη προκαλούν παρόξυνση. Ωστόσο, η ακμή δεν προκαλείται από την κατανάλωση σοκολάτας ή λιπαρών τροφών, όπως συχνά πιστεύουν οι ασθενείς.

Πώς θεραπεύεται η ακμή;

Ανάλογα με την κλινική εικόνα και φυσικά την ηλικία, η ακμή αντιμετωπίζεται με τοπική ή και συστηματική θεραπεία. Οι τοπικές θεραπείες της ακμής περιλαμβάνουν τοπικά ρετινοειδή, τη γέλη του υπεροξειδίου του βενζολίου και τοπικά αντιβιοτικά. Οι συστηματικές θεραπείες περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά ή την ισοτρετινοΐνη.

H χρήση της ισοτρετινοΐνης

Η χορήγηση ισοτρετινοίνης από το στόμα σε βαριά κυστική ακμή έχει άριστα αποτελέσματα. Η χρήση της είναι απόλυτα ασφαλής, εφόσον η γιατρός μας γνωρίζει τις οδηγίες του φαρμάκου, κάνει τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και παρακολουθεί τον ασθενή κάθε μήνα. 

Ποιες θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν συνδυαστικά;

Παράλληλα με την τοπική φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενή, η γιατρός θα σας συστήσει ένα ειδικό καθαριστικό δέρματος και πιθανόν κάποια σμηγματορυθμιστική κρέμα.  Σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαραίτητος ο ιατρικός καθαρισμός προκειμένου να απομακρυνθεί το σμήγμα. Ειδικά σε ασθενείς που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, οι πιο κατάλληλες θεραπείες εκλογής είναι ο συστηματικός ιατρικός βαθύς καθαρισμός ή η φωτοθεραπεία.

α. Βαθύς καθαρισμός
Ο Βαθύς Καθαρισμός Προσώπου είναι η βασική θεραπεία περιποίησης για όλους τους τύπους δέρματος και για όλες τις ηλικίες. Με το βαθύ καθαρισμό έχουμε στόχο να απομακρύνουμε τους ρύπους, τα νεκρά κύτταρα και την περίσσεια του σμήγματός από το δέρμα. Όταν ο βαθύς καθαρισμός δεν γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τον τύπο δέρματός, τότε φράζουν οι πόροι και η λιπαρότητα αρχίζει να διαχέεται στην κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας, εμποδίζοντας την άδηλη αναπνοή (ανταλλαγή νερού και οξυγόνου με την ατμόσφαιρά). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να μην μπορεί να ενυδατωθεί σωστά, να μην απορροφά τις καλλυντικές κρέμες, να «πετάει» περισσότερα και συχνότερα σπυράκια, να δημιουργούνται εσωτερικές φλεγμονές ή κοκκινίλες, να αυξηθούν οι ευρυαγγείες κυρίως στο μήλα και το δέρμα να φαίνεται μονίμως θαμπό και κουρασμένο.

Τα στάδια θεραπείας του βαθύ καθαρισμού προσώπου είναι:

  • Καθαρισμός του προσώπου από τους ρύπους
  • Απομάκρυνση του μακιγιάζ
  • Peeling μηχανικό ή Peeling με οξέα ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος
  • Τοποθέτηση ειδικού προϊόντος μάσκας με ένζυμα ή ορού με οξέα, τα οποία βοηθούν στη ρευστοποίηση του σμήγματος
  • Ατμός για 20 λεπτά
  • Εξαγωγή σμήγματος
  • Αποστείρωση του δέρματος με υψίσυχνα ρεύματα και άλλα αντισηπτικά προϊόντα
  • Ολοκληρωμένη θεραπεία ενυδάτωσης, αντιγήρανσης ή ρύθμισης λιπαρότητας ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος.

β. Φωτοθεραπεία

Ποια είναι η θεραπεία για τις ουλές της ακμής;

Το Fraxel laser, είναι η πλέον αποτελεσματική θεραπεία των ουλών ακμής τόσο των πρόσφατων όσο και των παλιών. Εκτός από το Fraxel laser υπάρχουν και άλλες θεραπείες όπως το Microneedling ή το χημικό peeling με TCA, και το PRP. Η δερματολόγος μας θα σας ενημερώσει σχετικά με το ποια θεραπεία ή συνδυασμός θεραπειών είναι ιδανικός για τη δική σας περίπτωση.

Γιατί να μας επιλέξετε

Το ιατρείο μας

Το δερματολογικό κέντρο DERMOANAPLASIS είναι ένα σύγχρονο δερματολογικό ιατρείο, άρτια εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα διαγνωστικά συστήματα και τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα κοσμητικής δερματολογίας.

Ασφάλεια και Αξιοπιστία

Στις εγκαταστάσεις μας πραγματοποιούνται όλες οι εφαρμογές της Κλινικής και της Αισθητικής Δερματολογίας από εξειδικευμένο προσωπικό με πολυετή εμπειρία στον χώρο. Στόχος μας είναι η παροχή σύγχρονων, επιστημονικά τεκμηριωμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών.

Σχέσεις εμπιστοσύνης

Για εμάς κάθε άτομο είναι μοναδικό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εμπειρίες και προσδοκίες. Μαζί συναποφασίζουμε και οικοδομούμε το πλάνο των θεραπειών που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες και τις δυνατότητές του.