ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ


ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ

1Τι είναι η ονυχομυκητίαση και πως προκαλείται;
Η ονυχομυκητίαση είναι μια χρόνια εξελισσόμενη λοίμωξη των νυχιών που μπορεί να προσβάλλει τόσο τα νύχια των ποδιών όσο και των χεριών. Στα πόδια εμφανίζεται συχνότερα λόγω της υγρασίας που αναπτύσσεται στο εσωτερικό των παπουτσιών. Τα νύχια εμφανίζονται πεπαχυσμένα, με ορατές δυσχρωμίες ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις υπάρχει αποκόλληση από το υποκείμενο υγιές δέρμα.
2Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση ονυχομυκητιάσεων;
Τα ατοπικά άτομα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ονυχομυκητιάσεων, όπως επίσης ηλικιωμένα άτομα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, άτομα σε ανοσοκαταστολή και με κυκλοφοριακές διαταραχές. Για την ονυχομυκητίαση των ποδιών ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η χρήση κλειστών υποδημάτων, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι τραυματισμοί και η κακή υγιεινή.
3Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση ονυχομυκητιάσεων;
Συστήνεται η απομόνωση του παθογόνου μύκητα με ταυτόχρονη συνεκτίμηση της κλινικής εικόνας του νυχιού. Ο γιατρός συνήθως συνταγογραφεί τοπική ή και συστηματική θεραπεία με φλουκοναζόλη, ιτρακοναζόλη ή τερμπιναφίνη. Επίσης, τα δυστροφικά νύχια θα πρέπει να λιμάρονται.
4Υπάρχουν μέτρα προφύλαξης;
Προτείνεται η διατήρηση της καλής υγιεινής των ποδιών καθώς και η καθημερινή χρήση πούδρας μικοναζόλης στα πόδια ή spray αντιμυκητιασικό στα υποδήματα. Τα παλιά υποδήματα θα πρέπει να αντικαθίστανται, ενώ κατά την διενέργεια περιποίησης των νυχιών θα πρέπει να διασφαλίζεται η αποστείρωση των εργαλείων.