ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Ιανουάριος 27, 2017
Η ακμή είναι πολύ συχνή δερματοπάθεια, ιδίως στην εφηβεία. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αποτελεί για φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου και του κορμού. Τα συμπτώματα που εμφανίζει είναι συνήθως πιο έντονα στα αγόρια.
1Ποιες είναι οι μορφές της ακμής;
Η ακμή εκδηλώνεται με φαγέσωρες, βλατιδοφλύκταινες ή οζίδια και κύστεις.
2Ποια η παθογένεια της ακμής;
Η ακμή προκύπτει από μια διαταραχή της κερατινοποιήσης των τριχικών θυλάκων κατά την οποία το κερατινώδες υλικό γίνεται πυκνότερο και αποφράσσει την έκκριση του σμήγματος. Η διαταραχή αυτή σε συνδυασμό με την επίδραση ορμονών (ανδρογόνων ), καθώς και μικροβίων (propionibacterium acnes), σε άτομα με κατάλληλο γενετικό υπόστρωμα, οδηγεί σε υπερπαραγωγή σμήγματος, άσηπτη φλεγμονή και σαν επακόλουθο απόφραξη του τριχικού θυλάκου με σμήγμα.
3Από τι επηρεάζεται η ακμή;
Η ακμή συχνά επιδεινώνεται από το καθημερινό άγχος, καθώς και από ενδοκρινολογικές διαταραχές ή κατά την εμμηνορρυσία. Επίσης, ορισμένα φάρμακα, όπως η κορτιζόνη προκαλούν παρόξυνση. Ωστόσο, η ακμή δεν προκαλείται από την κατανάλωση σοκολάτας ή λιπαρών τροφών, όπως συχνά πιστεύουν οι ασθενείς.
4Πώς θεραπεύεται η ακμή;
Ανάλογα με την κλινική εικόνα και φυσικά την ηλικία η ακμή αντιμετωπίζεται με τοπική ή και συστηματική θεραπεία. Οι τοπικές θεραπείες της ακμής περιλαμβάνουν τοπικά ρετινοειδή, την γέλη του υπεροξειδίου του βενζολίου και τοπικά αντιβιοτικά. Οι συστηματικές θεραπείες περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά ή την ισοτρετινοΐνη.
5Είναι επικίνδυνη η χρήση της ισοτρετινοΐνης;
Η χορήγηση ισοτρετινοίνης από το στόμα σε βαριά κυστική ακμή έχει άριστα αποτελέσματα. Η χρήση της είναι απόλυτα ασφαλής, εφόσον ο ιατρός σας γνωρίζει τις οδηγίες του φαρμάκου, κάνει τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και παρακολουθεί τον ασθενή κάθε μήνα.
6Ποιες θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν συνδυαστικά;
Παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή, ο ιατρός σας θα σας συστήσει ένα ειδικό σαπούνι καθαρισμού του δέρματος και πιθανόν και κάποια καλλυντική κρέμα. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους προκειμένου να απομακρυνθεί το σμήγμα. Άριστη ανταπόκριση υπάρχει σε ασθενείς με φαγεσωρική ακμή με την εφαρμογή του mask peel. Πρόκειται για ένα χημικό πίλινγκ γλυκολικού οξέος, το οποίο έχει την ιδιότητα να απομακρύνει το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα με άριστα αποτελέσματα ειδικά σε ασθενείς που δεν επιθυμούν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή.
7Ποια η θεραπεία για τις ουλές της ακμής;
Εκτός από το fraxel laser υπάρχουν και άλλες θεραπείες όπως το dermapen ή το χημικό πίλινγκ με TCA, Cosmo peel. Το fraxel laser, είναι η πλέον αποτελεσματική θεραπεία των ουλών ακμής τόσο των πρόσφατων όσο και των παλιών. Ο δερματολόγος σας θα σαν ενημερώσει σχετικά με το ποια θεραπεία ή συνδυασμός θεραπειών είναι ιδανικός για την δική σας περίπτωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *