ΜΥΡΜΗΓΚΙΕΣ

ΛΕΥΚΗ
Ιανουάριος 27, 2017
ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΚΜΗ
Ιανουάριος 27, 2017
1Τι είναι οι μυρμηγκιές;
Οι μυρμηγκιές (ή μυρμηκιές) είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV). Ο εν λόγω ιός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται οι μυρμηγκιές, δηλαδή καλοήθη εξογκώματα με μορφή κουνουπιδιού. Οι μυρμηγκιές (μυρμηκιές) προκαλούν ανησυχία στους ασθενείς, καθώς μπορεί να πονάνε ή και να αιμορραγούν, ενώ αν εντοπίζονται στα πόδια μπορεί να δυσχεραίνουν τη βάδιση. Τα παιδιά και τα άτομα νεαρής ηλικίας προσβάλλονται συχνότερα από μυρμηγκιές, λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος, αν και δεν αποκλείεται η εμφάνισή τους σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι Μυρμηγκιές (μυρμηκιές) συνήθως εμφανίζονται στα χέρια, στα πόδια και στο πρόσωπο, αλλά και οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Πιο συχνή είναι η εμφάνιση των μυρμηγκιών το καλοκαίρι, λόγω της μη χρήσης υποδημάτων και της αυξημένης επαφής με το νερό που καθιστά το δέρμα πιο ευάλωτο στην επίθεση του ιού.
2Ποιες είναι οι μορφές των μυρμηγκιών;
Υπάρχουν κοινές μυρμηγκιές που εμφανίζονται συχνότερα στην ραχιαία επιφάνεια χεριών και ποδιών, οι ομαλές μυρμηγκιές που είναι επίπεδες, πολυάριθμες συνήθως και εντοπίζονται συχνότερα στο πρόσωπο και τέλος οι πελματιαίες μυρμηγκιές που εμφανίζονται στα πέλματα και είναι επώδυνες στην βάδιση.
3Ποια είναι η θεραπεία για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών;
Θα πρέπει να γίνεται έγκαιρη θεραπεία των μυρμηκιών, γιατί οι μεμονωμένες και πρόσφατες μυρμηκιές θεραπεύονται ευκολότερα και μειώνεται ο κίνδυνος αυτοενοφθαλμισμού και μετάδοσης. Οι κυριότερες θεραπείες των μυρμηγκιών είναι η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, η διαθερμοπηξία, το laser και σπάνια η χειρουργική αφαίρεση σε συνδυασμό με ειδικά τοπικά σκευάσματα για συμπληρωματική θεραπεία ή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού του ασθενούς. Ο δερματολόγος σας είναι εκείνος ο οποίος θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με την θέση και την μορφή της μυρμηγκιάς. Στο 20-30% των μυρμηγκιών παρατηρείται αυτόματη υποχώρηση άνευ θεραπείας σε 6 μήνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *