ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

ΕΚΖΕΜΑ
Ιανουάριος 27, 2017
ΘΗΛΩΜΑΤΑ
Ιανουάριος 27, 2017
Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια φλεγμονώδη και γενετικώς προσδιορισμένη αυξημένη αντιδραστικότητα του δέρματος, η οποία χαρακτηρίζεται από κνησμό και έντονη ξηρότητα στο δέρμα.
Μπορεί να συνδυάζεται με ατοπικό άσθμα, ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, κνίδωση, αλλά και γαστρεντερικές διαταραχές. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συχνότερα εμφανίζεται στην βρεφική και παιδική.
1Ποια η κλινική εικόνα της ατοπικής δερματίτιδας;
Στα βρέφη η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται από το δεύτερο μήνα έως και το πρώτο έτος της ζωής τους. Εντοπίζεται αρχικά στο πρόσωπο, στη συνέχεια στα άκρα, στον κορμό και στην εσωτερική επιφάνεια των αρθρώσεων. Οι αλλοιώσεις του δέρματος είναι συμμετρικές και εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, πίσω από τα γόνατα, στην εσωτερική πλευρά των αγκώνων, αλλά και στην ραχιαία επιφάνεια των ποδιών και των χεριών. Το συχνότερο εύρημα είναι η ξηρότητα, η οποία μπορεί να συνοδεύεται με ερυθρότητα, διήθηση του δέρματος που συχνά λόγω του εντόνου κνησμού οδηγεί τους ασθενείς σε σοβαρές διαβρώσεις.
2Ποια είναι τα συχνότερα αλλεργιογόνα στην ατοπία;
Τα αλλεργιογόννα συνήθως είναι εισπνεόμενα. Τα συχνότερα αυτών είναι η σκόνη και το τρίχωμα των ζώων. Επίσης, υπάρχουν τροφικά αλλεργιογόνα όπως πχ. το πορτοκάλι, το σιτάρι, η βρώμη, οι γαρίδες, το τυρί, το αυγό και η σοκολάτα. Στα φυτικά αλλεργιογόνα συγκαταλέγονται είδη όπως πχ. το πλατάνι και η τσουκνίδα. Τέλος, υπάρχουν συνθετικά αλλεργιογόνα πχ. μαλλί καθώς και διάφορα είδη μυκήτων.
3Ποια τα χαρακτηριστικά κλινικά σημεία ασθενών με ατοπία;
Κάποια από τα χαρακτηριστικά κλινικά σημεία ασθενών με ατοπία είναι η ξηροδερμία, η θυλακική υπερκεράτωση, η διπλή πτυχή κάτω από τα βλέφαρα, η αραίωση των τριχών στην άκρη των φρυδιών κα.
4Ποια είναι η θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα;
Απαραίτητη προϋπόθεση για την θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας είναι η αποφυγή των εκλυτικών αλλεργιογόνων, καθώς και η σχολαστική ενυδάτωση του δέρματος. Η τοπική θεραπεία περιλαμβάνει τοπικά στεροειδή και τακρόλιμους, ενώ σε βαρύτερες περιπτώσεις χορηγούνται συστηματικά αντισταμινικά και κορτικοστεροειδή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *