ΨΩΡΙΑΣΗ


ΨΩΡΙΑΣΗ

1 Τι είναι η ψωρίαση;
Η ψωρίαση είναι μια χρονίως υποτροπιάζουσα κληρονομική, φλεγμονώδης συστηματική νόσος, η οποία προσβάλει κατά κύριο λόγο το δέρμα και τα εξαρτήματα του. Η ψωρίαση προσβάλει περίπου το 2% του πληθυσμού, και τα δύο φύλα με την ίδια συχνότητα και εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία. Στην ψωρίαση τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται με πολύ γρήγορο ρυθμό από ότι φυσιολογικά, αθροίζονται και δημιουργούν τις ψωριασικές πλάκες.
2Τύποι ψωρίασης
1. Ψωρίαση κατά πλάκας
Είναι ο συνηθέστερος τύπος ψωρίασης που εκδηλώνεται με κόκκινες και λευκές λεπιδώδεις πλάκες στην επιφάνεια του δέρματος και τα χαρακτηριστικά της συμπτώματα είναι η φαγούρα, το ξεφλούδισμα και η αιμορραγία.

2. Σταγονοειδής ψωρίαση
Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μικρών, φολιδωτών αλλοιώσεων ροζ ή κόκκινου χρώματος σε σχήμα σταγόνας. Οι αλλοιώσεις αυτές εμφανίζονται σε εκτεταμένες περιοχές του σώματος, όπως ο κορμός, τα άκρα και το κρανίο. Εμφανίζεται συνήθως πολύ ξαφνικά και σε νεότερους ασθενείς, κυρίως μετά από μόλυνση με στρεπτόκοκκο.

3. Ανάστροφη ψωρίαση
Συνήθως εμφανίζεται σε υπέρβαρα άτομα, στις περιοχές της μασχάλης, της βουβωνικής χώρας, κάτω από την κοιλιακή χώρα και το στήθος. Επιδεινώνεται με την τριβή και τον ιδρώτα, είναι ευάλωτη σε μυκητιάσεις και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και κνησμό.

4. Φλυκταινώδης ψωρίαση
Εμφανίζεται ως σαφώς μικρά εξογκώματα γεμάτα πύο, κυρίως στις παλάμες και τις πατούσες. Το δέρμα γύρω από αυτά είναι ευαίσθητο, κόκκινο και ξηρό. Υπάρχουν δύο βασικά είδη φλυκταινώδους ψωρίασης, η τοπική που περιορίζεται στα χέρια και τα πόδια και η εκτεταμένη, όπου τα εξογκώματα εμφανίζοντα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

5. Ερυθροδερμική ψωρίαση
Είναι ιδιαίτερα φλεγμονώδης μορφή ψωρίασης που εμφανίζεται ως εκτεταμένη φλεγμονή και ξεφλούδισμα του δέρματος σχεδόν σε όλο το σώμα. Το δέρμα κοκκινίζει και ξεφλουδίζει, ενώ συνοδεύεται από κνησμό, πρήξιμο και πόνο. Μπορεί να επιφέρει θάνατο, γιατί αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος.

6. Ψωρίαση νυχιών
Εμφανίζεται στα νύχια των χεριών και των ποδιών. Προκαλεί αποχρωματισμό, σκασίματα, γραμμές κατά μήκος των νυχιών, σκλήρυνση της επιδερμίδας κάτω από τα νύχια, θρυμματισμό των νυχιών και τα περιβάλλει με φλεγμονή.

7. Ψωριασική αρθρίτιδα
Το άτομο πάσχει ταυτόχρονα από ψωρίαση και αρθρίτιδα, και τα συμπτώματα είναι φλεγμονές στις αρθρώσεις και το συνδετικό ιστό. Εμφανίζεται συχνότερα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών και προκαλεί πρήξιμο. Πλήττει επίσης τους γοφούς, τα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη. Περίπου το 10-30% των πασχόντων από ψωρίαση έχουν επίσης ψωριασική αρθρίτιδα.
3Ποια είναι τα στάδια της ψωρίασης;
α. Η λανθάνουσα ψωρίαση στην οποία υπάρχει μόνο η γενετική μεταβίβαση, δηλαδή ασθενεις χωρίς καμία κλινική εκδήλωση, οι οποίοι όμως έχουν κληρομήσει τα σχετιζόμενα γονίδια.

β. Η υποκλινική ψωρίαση με υποκλινικές διαταραχές στο δέρμα. Η φαινοτυπική ψωρίαση με τις χαρακτηριστικές κλινικές αλλοιώσεις της νόσου.
4Ποια είναι τα αίτια της ψωρίασης;
Η ψωρίαση είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια που τα αίτια της μπορεί να είναι γενετικοί, ανοσολογικοί, περιβαντολλογικοί και ψυχολογικοί παράγοντες. Η ψωρίαση προκαλεί κνησμό στο 60-70% των περιπτώσεων, δεν είναι κολλητική και δεν προκαλείται από αλλεργία. Περίπου το 1/3 των πασχόντων από ψωρίαση έχουν στην οικογένειά τους κάποιον ασθενή. Άλλα αίτια της ψωρίασης είναι το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο, οι εναλλαγές των εποχών, η τριβή των ρούχων στο δέρμα, το άγχος, κάποια φάρμακα και ο αλκοολισμός, και όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση και τη διάρκεια έξαρσης της ψωρίασης.
5Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες για την ψωρίαση;
Αρχικά η εφαρμογή κερατολυτικής αγωγής είναι μια από τις συνήθεις θεραπείες. Απομακρύνει τα λέπια και βοηθάει στην διείσδυση των τοπικών αντιψωριασικών φαρμάκων. Φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται στην τοπική θεραπεία της ψωριάσεως είναι η ανθραλίνη και η καλσιποτριόλη, ενώ η τοπική εφαρμογή κορτιζόνης πρέπει να αποφεύγεται. Οι ενυδατικοί παράγοντες είναι ιδιαίτερα πολύτιμοι τόσο στην έναρξη, όσο και στην πορεία της θεραπείας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις προτείνονται συστηματικές θεραπείες με ασιτρετίνη, μεθοτρεξάτη ή κυκλοσπορίνη, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και βιολογικοί παράγοντες. Είναι σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και η ενθάρρυνση τους να συνεχίσουν τη θεραπεία, γιατί πλέον υπάρχει λύση αρκεί να συμβουλευτούν έναν έμπειρο δερματολόγο ο οποίος θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την ψωρίαση.