ΑΝΔΡΟΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΛΩΠΕΚΙΑ


ΑΝΔΡΟΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΛΩΠΕΚΙΑ

1Τι είναι και που οφείλεται η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία;
H ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία ή φαλάκρα είναι από τις συχνότερες μορφές αλωπεκίας στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες. Είναι αποτέλεσμα της συνδυασμένης επίδρασης της γενετικής προδιάθεσης και της δράσης των ανδρογόνων στους τριχικούς θυλάκους του τριχωτού της κεφαλής. Ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς είναι ενδοκρινολογικά υγιείς.
2Ποια είναι η κλινική εικόνα της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας;
Οι τρίχες γίνονται σταδιακά λεπτότερες και βραχύτερες. Με τον καιρό γίνονται χνοώδεις και τελικά ατροφούν.
3Πως γίνεται η διάγνωση της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας;
Η διάγνωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας γίνεται με βάση την κλινική εικόνα, ενώ παράλληλα στη διάγνωση βοηθά και το τριχοριζόγραμμα. Φυσιολογικά το 80-90% των τριχών βρίσκονται σε αναγενή φάση, ωστόσο στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία υπάρχει αύξηση του ποσοστού των τελογενών τριχών. Σε γυναίκες με υποψία υπερανδρογονισμού γίνεται έλεγχος της τεστοστερόνης, της θεικής δευδροεπιανδροστενδιόνης και της προλακτίνης. Επίσης πρέπει να αποκλειστούν άλλες αιτίες λέπτυνσης των τριχών γι' αυτό γίνεται έλεγχος με fe, φεριττίνη, TSH,T3, T4 και γενική αίματος. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί βιοψία δέρματος.
4Ποια είναι η θεραπεία της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας;
Η θεραπεία εκλογής είναι η χορήγηση Μινοξιδίλης 5% τοπικώς εφαρμοζόμενη είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με ρετινοικό όξυ. Η εξέλιξη της νόσου είναι βραδεία και βαθμιαία. Με την τοπική θεραπεία και τους κατάλληλους συνδυασμούς όπου κριθεί απαραίτητο με τονωτικές λοσιόν και τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής πχ κυστίνης, ο δερματολόγος σας μπορεί σε διάστημα ενός έτους να αλλάξει τελείως την εικόνα του τριχωτού σας. Σε αρκετές περιπτώσεις θα δοθούν από του στόματος είτε αντιανδρογόνα είτε φιναστερίδη.
5Τι είναι η φιναστερίδη;
Η φιναστερίδη είναι ένα από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο, το οποίο εμποδίζει την μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη. Οι περισσότεροι βλέπουν θετικά αποτελέσματα σε 3 μήνες ενώ σε 6 μήνες παρατηρούν επανέκφυση τελικών τριχών. Σε διακοπή του φαρμάκου γίνεται υποτροπή. Οι παρενέργειες της φιναστερίδης εμφανίζονται στο 2% των ανδρών και αφορούν την μείωση της στυτικής λειτουργίας και της libido. Οι παρενέργειες αυτές είναι αναστρέψιμες με την διακοπή του φαρμάκου.
6Υπάρχουν θεραπείες που ενισχύουν τα αποτελέσματα της τοπικής αγωγής;
Η μεσοθεραπεία του τριχωτού της κεφαλής με βιταμίνες ή και μινοξιδίλη, καθώς και η αυτότολογη μεσοθεραπεία RPR με το αίμα του ίδιου του ασθενή πλούσιο σε αιμοπετάλια και βλαστοκύτταρα είναι οι νέες πολλά υποσχόμενες θεραπείες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται στο ιατρείο μας με πολύ καλά αποτελέσματα ακόμη και σε ιδιαίτερα δύσκολα περιστατικά που δεν ήθελαν καμία άλλη τοπική αγωγή.
7Πως γίνεται το τριχοριζόγραμμα;
Απαιτείται η λήψη φωτογραφιών μια προεπιλεγμένης περιοχής του τριχωτού ανά ορισμένα χρονικά διαστήματα και ακολουθεί η επεξεργασία των πληροφοριών μέσω ενός εξειδικευμένου λογισμικού στον υπολογιστή. Μπορεί να αξιοποιηθεί για την παρακολούθηση της ανδρογενετικής και διάχυτης αλωπεκίας. Η εκτέλεση της εξέτασης πραγματοποιείται 3 έως 5 ημέρες μετά το λούσιμο του ασθενούς.
8Τι είναι το τριχοριζόγραμμα και τι δείχνει;
ο τριχοριζόγραμμα ανήκει στις μη επεμβατικές μεθόδους διάγνωσης αλωπεκίας και αποτελεί μια σημαντική εξέταση στη διαφοροδιαγνωστική προσέγγιση των μη ουλωτικών μορφών αλωπεκίας. Επιτρέπει την παρατήρηση της μορφολογίας των τριχικών ριζών, αλλά και του στελέχους της τρίχας. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ασφαλέστερη εκτίμηση της πορείας του ασθενούς και καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Το τριχοριζόγραμμα μας δείχνει ακριβώς τα ποσοστά των τριχών που βρίσκονται στην αναγενή, στην καταγενή και στην τελογενή φάση, την πυκνότητα των αλλά και τις τρίχες που είναι δυστροφικές.